"Check This Out!" door Kees van Hogeloon

SV Eeuwig Schaak

Begrijp wat u doet

Vorige week woensdag zou Herman Grooten een lezing geven in het Jan Tinbergen College in Roosendaal met de titel "Begrijp wat u doet". Zou geven, want spijtig genoeg ging de lezing niet door vanwege gebrek aan belangstelling. Een gemiste kans voor de schakers in deze regio, want Herman Grooten is een vermaard schaaktrainer, die op heldere en onderhoudende wijze lessen en trainingen verzorgt. Verschillende schakers in deze regio weten dat inmiddels, want Herman Grooten heeft ook voor De Pion uit Roosendaal een seizoen lang aan een aantal leden schaaktraining gegeven. Met de lezing "Begrijp wat u doet" zou Herman Grooten vooral de focus leggen op de Siciliaanse opening, een zeer populaire, maar ook complexe opening met zeer veel varianten. In Schaakmagazine, het maandblad van de KNSB, schrijft Herman Grooten al het één en ander over deze opening, maar in zijn lezing zou hij nog dieper op de zaken ingaan. Slechts zes schakers schreven zich in voor de lezing en dat was te weinig om de lezing door te laten gaan. Spijtig voor Herman Grooten, maar ook voor degenen die de ongetwijfeld zeer interessante lezing nu moeten missen.
Heel toevallig was Herman Grooten afgelopen weekend in het nieuws met een merkwaardige partij, die hij op het Essent Toernooi in Hoogeveen speelde tegen grootmeester Friso Nijboer. Het was bepaald geen foutloze partij, maar juist daardoor des te spannender. Herman Grooten profiteerde van een misser van Friso Nijboer en kwam gewonnen te staan, maar door een paar onnauwkeurigheden gaf hij de gewonnen stelling helemaal uit handen en na 56 zetten stond de volgende stelling op het bord:

Herman Grooten speelt hier met wit en de situatie lijkt hopeloos. Hij staat een volle toren achter en kan op het eerste gezicht niets meer uitrichten. Maar hij heeft een verbazingwekkende ontsnapping in huis met een zet die in eerste instantie krankzinnig lijkt.

57.Th6-h8+!!!

Is hij nu helemaal gek geworden? Die ene toren die hij nog heeft geeft hij ook nog weg! Begrijpt Herman Grooten zelf wel wat hij doet? Wel, dat begreep hij maar al te goed en zijn tegenstander al snel ook. Als de zwarte koning de toren neemt speelt wit 58.g6-g7+ en dan heeft zwart twee keuzes: of hij staat toe dat wit een dame haalt of hij slaat of blokkeert de pion en dan is het pat, dus meteen remise. Friso Nijboer wil geen van beiden en laat dus de toren staan: 58…,Kg8-g7. Het vervolg is een mooi voorbeeld van een "dolle toren". De toren dringt zich elke keer aan de koning op met schaak, omdat hij genomen wil worden en de koning wil er niets van weten. De koning is hier als een jonge popster, die wordt achtervolgd door een nymfomane vrouw, die haar aantrekkingskracht al lang en breed verloren heeft. (De verleiding om er meteen een naam bij te plakken is maar nauwelijks te weerstaan.)

58.Th8-h7+,Kg7xg6 59.Th7-h6+,Kg6-g5 60.Th6-h5+,Kg5-g4 61.Th5-h4+,Kg4-g3 62.Th4-h3+,Kg3-f2 63.Th3-h2+,Kf2-e1 64.Th2-e2+,Ke1-d1 65.Te2-e1+,Kd1-c2 66.Te1-c1+,Kc2-b3 67.Tc1-b1+,Kb3-c4 68.Tb1-b4+,Kc4-c3 69.Tb4-c4+,Tc3-b2 70.Tc4-c2+,Kb2-b3 71.Tc2-b2+ En nu is Friso Nijboer het spelletje beu. 71…,a3xb2 pat en dus remise.
Dit stukje is ook na te lezen op internet op home.concepts.nl/~mkoek onder de rubriek "Check This Out".

Dit stukje verscheen op woensdag 21 oktober 2009 in Weekblad De Rucphense Bode.

"Check This Out!" Archief