"Check This Out!" door Kees van Hogeloon

SV Eeuwig Schaak

De koning als opgejaagd wild

Het uiteindelijke doel in een schaakpartij is het mat zetten van de vijandelijke koning. Dus moet die koning vroeg of laat onder vuur genomen worden, lijkt de logische conclusie. In veel schaakpartijen wordt dat pas tot het allerlaatst uitgesteld. Eerst gaat het er in het eindspel om wie het eerst een dame haalt en pas als één van de spelers een dame heeft en de ander zo goed als niks meer, worden de pijlen op de koning gericht. Meestal geeft de tegenstander dan al op voor de koning belaagd wordt en zo kan het dus gebeuren dat in een schaakpartij geen aanval op de koning plaatsvindt. Of en wanneer de koning wordt aangevallen hangt af van de stijl van de spelers en van het partijverloop. Sommigen houden ervan op vanaf de eerste zet de aanval op de vijandelijke koning in te zetten en proberen dat dan ook elke partij. Anderen houden meer van een rustige speelstijl, maar schromen niet om, als de situatie er zich voor leent, de vijandelijke koning met stukken te bestoken. Dat kan bijvoorbeeld als die koning onveilig staat, doordat hij niet heeft kunnen rocheren of de koningsstelling verzwakt is. Je moet de kansen tenslotte grijpen als ze zich voordoen!
In de 3e ronde van de 3e manche van de interne competitie van Eeuwig Schaak zagen we daar diverse voorbeelden van. Ad Bruijns, normaal toch iemand die eerst kalm zijn stelling opbouwt, maakte gebruik van een foutje van Ab Witkamp en won supersnel. Al na 10 zetten kon Ab het opgeven! Kees van Hogeloon en Jan van Mechelen rocheerden beiden niet lang, niet kort, maar helemaal niet. De koning van Jan van Mechelen stond het onveiligst en Kees nam hem dan ook danig onder vuur. Eerst langs de koningsvleugel, waarna Jans koning wist de ontvluchten naar de damevleugel, alwaar hij toen langs de andere kant de volle laag kreeg. Dat was te veel en de koning sneuvelde dan ook. Ook Albert Wittkampf zag tegen Joost Asselbergs zijn koning teloor gaan. Na een aardig begin met wederzijdse kansen werd Albert verrast door een aanval op zijn koning, wat resulteerde in mat.
Ook Wim Soeters kwam in de problemen door een verzwakte koningsstelling. Wim had met zwart kort gerocheerd en g6 gespeeld zonder een loper op g7 en zijn tegenstander Cees Buurman maakte daar dankbaar gebruik van. Door de kwaliteit te geven kon Wim Soeters het gevaar afwenden. In het eindspel pikte Wim nog een pionnetje mee en wist vervolgens voor elkaar te krijgen dat alle pionnen van het bord verdwenen, zodat Cees alleen nog een toren en Wim alleen nog een paard had. Remise was zodoende het resultaat. De partij tussen Jan Konings en Berrie Hollebeek was er één van wisselende kansen. Berrie won een stuk, Jan won later het stuk terug en aan het eind nekte tijdnood Jan alsnog, waardoor Berrie het volle punt opstreek.
En dan zijn er ook nog mensen die, als ze vroeg klaar zijn, na hun partij nog een revanchepartijtje spelen. Dat kan zo zijn voordelen hebben. Louis van Mechelen verloor van Ger van Aalst, speelde een revanche-partijtje, won dat, en ging zo toch nog met een voldaan gevoel naar huis, al telt voor de competitie natuurlijk alleen de eerste partij. Maar de wijze waarop Louis het tweede partijtje won, maakte voor hem veel goed. Of, zoals Ger van Aalst zei: "Dat was geen revanche-partij, dat was pure mishandeling!" Hij zei het met een vette glimlach; het waren tenslotte alleen zijn schaakstukken die "mishandeld" waren.

Uitslagen 3e ronde 3e manche:
Ad Bruijns - Ab Witkamp 1 - 0
Cees Buurman - Wim Soeters ½ - ½
Kees van Hogeloon - Jan van Mechelen 1 - 0
Jan Konings - Berrie Hollebeek 0 - 1
Louis van Mechelen - Ger van Aalst 0 - 1
Albert Wittkampf - Joost Asselbergs 0 - 1

Stand aan kop:
1. Ad Bruijns 81
2. Kees van Hogeloon 64
3. John van Helden 61½
4. Ab Witkamp 48½
5. Cees Buurman 45½
6. Jan van Mechelen 44
7. Berrie Hollebeek 40
8. Chris Bakker 39½
9. Ger van Aalst 37
10. Wim Soeters 37

Alle stukjes van Eeuwig Schaak zijn terug te kijken op Internet onder de rubriek "Check This Out!" op de website van Eeuwig Schaak: home.concepts.nl/~mkoek of google naar trefwoord "Eeuwig Schaak".

Dit stukje verscheen op woensdag 1 april 2009 in Weekblad De Rucphense Bode.

"Check This Out!" Archief