"Check This Out!" door Kees van Hogeloon

SV Eeuwig Schaak

Net als in de film

In films waarin mensen een partij aan het schaken zijn ziet men vaak het volgende tafereel. Eén van de schakers, degene die vindt dat hij veel beter is dan zijn tegenstander, kijkt vergenoegzaam naar het bord en vindt dat hij er bijzonder goed voor staat. Hij vraagt zich zelfs hardop af waarom zijn tegenstander niet gewoon opgeeft. Dan doet de ander een zet… en geeft pardoes mat, de ander in verbijstering achterlatend.
Zo'n tafereel komt op een schaakclub zowat nooit voor. Een mat komt bijna nooit zomaar uit de lucht vallen. Meestal wordt er niet eens doorgespeeld tot mat, maar geeft een tegenstander voor die tijd al op. Maar "bijna nooit" is geen "nooit" en dat bleek wel vorige week, in de interne competitie van Eeuwig Schaak. Het doorsnee filmfragment kwam toen zelfs twee keer voor!

Ger van Aalst had Arjan van Holsteijn helemaal in de tang. Om hem de genadeklap toe te dienen, speelde Ger een paard, dat nooit weg had gemogen. Arjan zette Gers koning schaak met de loper en dat was pijnlijk: de koning zat ingeklemd, Ger kon er ook niks voor zetten, kortom: het schaak was meteen ook mat.
Louis van Mechelen had tegen Albert Wittkampf in het eindspel een paar pionnen meer en na een zware partij leek Louis nu de winst naar zich toe te gaan trekken. Albert bleek echter nog een troefkaart achter de hand te hebben: hij verraste Louis door met zijn dame de witte koning mat te zetten achter zijn eigen pionnen. Net als Ger van Aalst reageerde Louis erg sportief op de onverwachte wending. Beiden konden er aan de bar achteraf wel om lachen.
Chris Bakker toverde met zwart tegen Kees van Hogeloon een zeer originele opening uit de hoed: 1.d4,d5 2.c4,dxc4 3.e4,c5. Er ontstond een zeer scherpe partij, die in dit geval bijzonder goed uitpakte voor Kees van Hogeloon, die de partij dan ook won.
Matti Hurkmans speelde tegen Wim Soeters de sterren van de hemel en had eigenlijk verdiend om te winnen. Hij kwam met een pluspion in een eindspel met ongelijke lopers en ineengeschoven pionnen terecht en zag zo zijn inspanningen verzanden in remise. Ook de partij tussen Jan Konings en John van Helden werd remise, maar ook daar zag het in het begin niet naar uit. Jan won een stuk, won vervolgens nog de kwaliteit, maar John won op het eind een toren terug en sleepte zo nog een remise uit het vuur.

Maar er werd ook gestreden om de winst in de eerste competitiemanche. Daarvoor waren nog maar liefst 3 man in de race: Henk Hofman, Ad Bruijns en Toon de Rooij. De twee laatstgenoemden speelden tegen elkaar, Henk Hofman speelde met zwart tegen Cees Buurman. Henk voerde de druk stevig op de witte stelling, won een toren en zo ook de partij. En toen moest hij hopen dat Ad Bruijns niet van Toon de Rooij zou winnen. Dat bleek evenwel al snel ijdele hoop. In de volgende stelling werd de winst in de eerste competitiemanche definitief beslist:

Ad Bruijns speelde met zwart en wint hier met een betrekkelijk eenvoudige combinatie een stuk: 27…,Lf5-e6! 28.Db3-b1,e4xf3. Toon stond daarmee in één klap finaal verloren. Hij ploeterde nog even voort, maar kon niet meer voorkomen dat Ad er met het volle punt vandoor ging en de A-manche won. Op 29 november start de B-manche en start iedereen weer met een schone lei.

Uitslagen ronde A6:
Toon de Rooij - Ad Bruijns 0 - 1
Cees Buurman - Henk Hofman 0 - 1
Jan Konings - John van Helden ½ - ½
Kees van Hogeloon - Chris Bakker 1 - 0
Louis van Mechelen - Albert Wittkampf 0 - 1
Matti Hurkmans - Wim Soeters ½ - ½
Ger van Aalst - Arjan van Holsteijn 0 - 1

Eindstand A-manche:

1. Ad Bruijns 111
2. Henk Hofman 99½
3. Toon de Rooij 78½
4. John van Helden 77½
5. Cees Buurman 71½
en Jan Konings 71½
7. Kees van Hogeloon 68½
8. Berrie Hollebeek 55
9. Wim Soeters 49½
10. Chris Bakker 46½


Voor meer informatie over Eeuwig Schaak: home.concepts.nl/~mkoek.

Dit stukje verscheen op woensdag 14 november 2007 in Weekblad De Rucphense Bode.

"Check This Out!" Archief