"Check This Out!" door Kees van Hogeloon

SV Eeuwig Schaak

Hoe vereeuwig ik mezelf als schaker?

De schakers van Eeuwig Schaak zijn wereldberoemd in heel de gemeente Rucphen. Maar hoe kun je als simpele amateurschaker nu echt wereldberoemd worden of zelfs als schaker onsterfelijk worden? Wel, je moet er wat geluk mee hebben. En het helpt als je om andere reden al een beetje bekend bent.

Oudere lezers onder u kennen de naam Roel van Duijn waarschijnlijk nog wel. Voormalig Provo, voormalig Kabouter, voormalig wethouder in Amsterdam. En daarnaast een verwoed schaakliefhebber. Net als veel andere schaakamateurs had Roel van Duijn weinig tijd en zin om openingstheorie te bestuderen. Als hij met wit een Siciliaan tegenover zich kreeg, baalde hij dan ook als een stekker, wat hoe moest hij de vele boeken theorie over deze opening omzeilen. Hij vond een wat aparte oplossing. Op 1.e4,c5 speelde hij de merkwaardige zet 2.a3. Dat stond in geen enkel theorieboek! Voor de grap werd deze opening al gauw het "Roel van Duijn Gambiet" genoemd. Een merkwaardige naam, want het is helemaal geen gambiet! Maar ja, het klinkt wel leuk. Het "Roel van Duijn Gambiet" drong zelfs door in het buitenland en wat gebeurt er… Er wordt zowaar een nieuw openingsboek over geschreven! De Rus Alexei Bezgodov schreef het boek "Challenging The Sicilian With 2.a3!?" (ISBN-nummer 954 8782 375) en houdt daarbij de naam "Roel van Duijn Gambiet" als naam voor de openingsvariant aan. Zo heeft een amateurschaker die de theorie wou omzeilen zelf zijn eigen openingstheorie gecreëerd!

Een andere manier om als schaker vereeuwigd te worden is als je partij wordt gebruikt voor een film, die vervolgens een klassieker wordt. In de SF-klassieker "2001: A Space Odyssee" van Stanley Kubrick uit 1968 speelt hoofdpersonage Frank Poole een schaakpartij tegen de geavanceerde computer HAL, die in het verhaal later volstrekt krankzinnig blijkt te zijn en zodoende alle inzittenden van het ruimteschip waarin hij zich bevindt in groot gevaar brengt. De partij Frank Poole - HAL verloopt in de film als volgt:

1.e2-e4,e7-e5 2.Pg1-f3,Pb8-c6 3.Lf1-b5,a7-a6 4.Lb5-a4,Pg8-f6 5.Dd1-e2,b7-b5 6.La4-b3,Lf8-e7 7.c2-c3,O-O 8.O-O,d7-d5 9.e4xd5,Pf6xd5 10.Pf3xe5,Pd5-f4 11.De2-e4,Pc6xe5 12.De4xa8,Dd8-d3 13.Lb3-d1,Lc8-h3 (zie diagram)

Hier speelde Frank Poole 14.Da8xa6?, waarop HAL opmerkte: "Nu heb je je toch vergist, Frank!" HAL strafte daarop de foute zet af met 14…,Lh3xg2 15.Tf1-e1,Dd3-f3! 16.Ld1xf3,Pe5-f3 mat. Ondanks de winst van HAL is het duidelijk dat deze computer kansloos zou zijn tegen onze hedendaagse Fritz. De partij in kwestie is van oorsprong dan ook een partij tussen twee mensen: de Duitsers Rösch en Schlage, die de partij speelden op een toernooi in Hamburg in 1910. Stanley Kubrick, zelf een groot schaakliefhebber, had deze partij ergens opgedoken en was waarschijnlijk gecharmeerd door de mooie matvoering. Voor de rest heeft waarschijnlijk niemand van deze Duitse schakers gehoord, maar hun partij is er wel wereldberoemd mee geworden!

In deze tijd van Internet en Google is er voor iedereen hoop. Vandaag of morgen googled een filmregisseur toevallig naar de site van Eeuwig Schaak (home.concepts.nl/~mkoek) en kiest een partij daar uit om te vereeuwigen in een film, die vervolgens legendarisch wordt. En zo kan het gebeuren dat een partij bij Eeuwig Schaak over 100 jaar nog nagespeeld wordt! Onwaarschijnlijk, maar je weet maar nooit…

Dit stukje verscheen op woensdag 7 februari 2007  in Weekblad De Rucphense Bode.

"Check This Out!" Archief