"Check This Out!" door Kees van Hogeloon

SV Eeuwig Schaak

De kunst van het rocheren

Vorige week was het geen competitie bij Eeuwig Schaak, maar gaf Johan Goorden een training voor de volwassenen. Jawel, ook bij schaken moet je van tijd tot tijd trainen! De jeugd krijgt al wekelijks training (oftewel: schaakles), de volwassenen moeten het in een schaakvereniging meestal maar zelf uit zien te zoeken met boeken of CD-roms en dat valt niet altijd mee. Vandaar dat zo nu en dan bij Eeuwig Schaak ook voor de volwassenen een leerzame, maar toch amusante trainingsavond wordt verzorgd. In dit geval door Johan Goorden, die als thema "de kunst van het rocheren" had gekozen. Hij citeerde een uitspraak van de 19e-eeuwse Amerikaanse schaker Harry Pillsbury: "Rocheer omdat het moet of omdat je het wil, maar nooit alleen maar omdat het kan." Johan behandelde varianten van het Russisch, de Siciliaanse Draak en de Ruilvariant van het Orthodox Damegambiet, waarbij de één lang en de ander kort rocheert. Meteen als een bezetene de pionnen op de vijandelijke koningsstelling af laten stormen is dan soms wel, maar soms ook niet de juiste strategie. Van de les verschijnt nog een stuk in het clubblad van december, zodat de leden van Eeuwig Schaak het nog eens rustig kunnen nalezen.

Een partijfragment wat niet echt aansluit bij de training van Johan Goorden, maar wel een voorbeeld is van "op het verkeerde moment lang rocheren" is de volgende stelling, uit de partij Hort-Sjeljandinov, gespeeld in Havana (Cuba) 1967.

Bovenstaande stelling onstond na 1.e4,e5 2.Pf3,Pc6 3.Lb5,a6 4.Lxc6,dxc6 5.O-O,f6 6.d4,exd4 7.Pxd4,c5 8.Pb3,Dxd1 9.Txd1,Ld6 10.Pa5,Lg4 11.f3. In plaats van zijn loper terug te trekken speelde zwart hier 11…,O-O-O? Daar zat op zich wel een slim idee achter. Als wit namelijk meteen de loper slaat met 12.fxg4? antwoordt zwart 12…,Lxh2+! en krijgt hij een toren en een pion terug voor de geofferde loper. Maar wie een kuil graaft voor een ander… Hort verraste Sjeljandinov met het ijskoude 12.e4-e5! Daarmee vallen in één keer zwarts plannen in duigen en verliest hij gewoon een stuk. Zwart gaf hierop meteen op. Hort kennende heeft hij ongetwijfeld zijn tegenstander getroost door hem een pilsje aan te bieden (en er zelfs vervolgens ook nog een paar te nemen).

Voor meer informatie over Eeuwig Schaak: home.concepts.nl/~mkoek.

Dit stukje verscheen op woensdag 29 november 2006 in Weekblad De Rucphense Bode.

"Check This Out!" Archief