"Check This Out!" door Kees van Hogeloon

SV Eeuwig Schaak

2e Stap in de praktijk

De jeugd van Eeuwig Schaak (en ook van andere schaakvereniging) krijgen tegenwoordig les volgens de stappenmethode van Cor van Wijgerden en de onlangs overleden Rob Brunia. In de 1e Stap worden de spelregels en een aantal elementaire begrippen uitgelegd. In de 2e Stap leren de kinderen eenvoudige combinaties, waaronder verschillende verschijningsvormen van de dubbele aanval. In de hogere stappen leert men die combinaties wat dieper zien en komen ook strategische kenmerken aan de orde. Dat de lessen zeer waardevol zijn in de schaakpraktijk, blijkt ook uit de partijen die de volwassenen in de interne competitie spelen. Ook in die partijen zien we vaak dat de in de stappenmethode behandelde onderwerpen een partij beslissen. Zo wist Toon de Rooij tegen John van Helden een gepend stuk aan te vallen en daardoor buit te maken. Het leverde hem het volle punt op. Cees Buurman wist Johan Voeten te verrassen met een vorkje (een pion, die twee stukken tegelijk aanvalt en zelf voldoende gedekt staat). Johan gaf terstond op.
In de partij tussen Kees van Hogeloon en Berrie Hollebeek zaten zelfs twee mogelijkheden tot een dubbele aanval. Kees kwam goed weg, toen Berrie een a tempo zetje deed en daardoor de mogelijkheid miste om met een paardvorkje een stuk en vervolgens ook nog de kwaliteit te winnen. Even later echter gaf Kees Berrie weer de mogelijkheid om met een vork (dit keer van een pion) een stuk te winnen. Dit keer verzaakte Berrie niet en Kees gaf enkele zetten later op. Dat Kees tot twee keer toe in de fout ging was overigens ook de verdienste van Berrie: hij had Kees zodanig vastgezet dat hij geen goede zetten meer over had. Hij kon alleen slechte en hele slechte zetten doen en Kees koos dus tot twee keer toe het laatste.
In het schaakspel moet je niet alleen denken voor je zet, maar ook voor je een stuk nog maar aanraakt. "Aanraken is zetten" is immers een gouden schaakregel. Albert Wittkampf ondervond dat tegen Wim Wijnings: hij pakte iets te voortvarend een stuk vast en moest ermee zetten, wat in dit geval betekende dat hij op slag verloren kwam te staan.
De partijen tussen Joop van den Bosch en Wim Soeters en die tussen Jaap van Dooren en Ed Boeren hadden gemeenschappelijk dat de pionnenstelling werd dichtgeschoven en er een remisestelling ontstond. Joop en Wim hadden daar vrede mee, Jaap wilde ook wel remise, maar Ed, die licht voordeel had, maar waarschijnlijk toch niet genoeg om te winnen, probeerde toch nog van alles om de winst te zoeken. Hij gebruikte daarbij zoveel tijd, dat hij door zijn vlag ging en uiteindelijk nog verloor.

Uitslagen ronde B5:
Jaap van Dooren - Ed Boeren 1 - 0
Joop van den Bosch - Wim Soeters ½ - ½
Kees van Hogeloon - Berrie Hollebeek 0 - 1
Cees Buurman - Johan Voeten 1 - 0
Wim Wijnings - Albert Wittkampf 1 - 0
John van Helden - Toon de Rooij 0 - 1

De einduitslag van de tweede competitiemanche houden de competitieleiders (Cees Buurman en Wim Soeters) nog even geheim (en wellicht moet er nog wat rekenwerk verricht worden). Volgende week kunt u die uitslag hier terugvinden.
Meer over Eeuwig Schaak vindt u op home.concepts.nl/~mkoek.

Dit stukje verscheen op woensdag 2 februari 2005 in Weekblad De Rucphense Bode.

"Check This Out!" Archief