"Check This Out!" door Kees van Hogeloon

SV Eeuwig Schaak

Zwoegen en zweten met een dame meer

Wie in een schaakpartij een stuk meer heeft, moet normaal gesproken de partij moeiteloos kunnen winnen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen: soms heeft de ander zoveel compensatie dat hij of zij zelfs beter staat. Vaak is er dan sprake van een bewust stukoffer. Maar als je weet profiteren door een fout van de tegenstander door hem een stuk afhandig te maken, levert dat meestal vrij gemakkelijke winst op.
Afgelopen donderdag ging dat in enkele gevallen anders. Enkele spelers wonnen een stuk, maar moesten daarna nog aardig zwoegen. Het meest bizarre geval was de partij tussen Johan Goorden en Ab Witkamp. Johan won een dame, maar zijn stukken bleven zo achter in ontwikkeling, dat hij nog aardig uit moest kijken. De partij verliep als volgt. Na 1.f4,d6 2.Pf3,Pd7 3.e4,e5 4.Lc4,Pgf6 5.Pg5,d5 6.exd5,exf4 7.d6,Pe5 8.De2,Dxd6?? (Beter was 8...,Lxd6 9.d4,Lg4) 9.Pxf7,Lg4 (Lijkt een blunder, maar volgens schaakprogramma Fritz leiden de alternatieven ook niet tot een houdbare stelling. Bijv. 9...,De7 10.Pxe5,Le6 11.Lb5+,Ld7 12.Pxd7,Pxd7 en wit staat gewonnen.) 10.Pxd6+,Lxd6 11.Df1 (uit arren moede), o-o-o 12.Le2 (de zwarte loper op g4 is te sterk om hem ongemoeid te laten), The8 13.Lxg4+,Pfxg4 14.Kd1 (Vanwege dreigend aftrekschaak) kwam de volgende stelling op het bord:

Wit staat een dame tegen een paard voor, maar geen enkel wit stuk is ontwikkeld, terwijl alle zwarte stukken heel actief zijn. Johan voorzag een zware partij, maar tot zijn grote verrassing speelde Ab hier wel een erg rigoreuze zet: 14...,Pe3+. Briljant, of gewoon fout. Helaas voor Ab bleek het bij nader inzien toch het laatste te zijn. Er volgde 15.dxe3,Lb4+ 16.Ke2,g5 17.Pc3,Lxc3 18.bxc3,Pg4 19.Df3,Pxe3 20.Lxe3,Txe3+ 21.Dxe3,fxe3 22.Tad1 en zwart gaf op.

Kees van Hogeloon won tegen Louis van Mechelen een stuk, maar had de partij daarmee ook nog bij lange na niet gewonnen. Louis had zoveel compensatie voor het stuk, dat Kees zich afvroeg of hij eigenlijk wel beter stond. Louis zag echter zijn compensatie in de zetten daarna langzamerhand verdwijnen, waarna Kees toch won. Jan Rijkse won tegen Ed Boeren een dame tegen een toren. Zoiets is nog niet zo simpel uit te spelen, maar het moet voldoende zijn voor winst. Maar Jan liet zich flessen: Ed won de dame voor een toren terug en de partij werd remise. Dan pakte Jaap van Dooren het tegen Corné van Geel het handiger aan. Jaap won een stuk en won er daarna "gewoon" nog eentje bij. Hij won dan ook met groot gemak.
Cees Buurman beleefde de ultieme nachtmerrie van elke schaker. Hij zag tegen Berry Hollebeek wat over het hoofd en ging pardoes mat. Later bleek dat hij in plaats van die fatale zet juist de winnende zet had kunnen doen en een stuk had kunnen winnen. Da's pas echt flink balen!

Schroomt u nog om mee te spelen in een schaakclub, omdat u vreest blunders te maken? Kom rustig meespelen, maak alle blunders die u wilt, want u ziet: wij doen dat zelf ook! Er waren gelukkig ook nog enkele partijen, waarin geen stukken werden weggeblunderd. Joop van den Bosch en Albert Wittkampf, bijvoorbeeld. De partij ging tot het eind toe gelijk op, Joop hield een beter eindspel over en won de partij. Of Ted van Eck tegen Wim Soeters. Ted sloopte eerst Wims koningsstelling en lanceerde daarna een koningsaanval, die winst opleverde. Jan Konings deed hetzelfde met Wim Wijnings: zijn koningsaanval sloeg door en Jan won de partij.

Al met al toch een aantal mensen die redenen leken te hebben om zich voor de kop te slaan. Niet dat ze dat deden: dat lost toch niks op. Na afloop gewoon lachen om de commotie, gezellig nog wat nakeuvelen en bij de volgende partij hopelijk revanche nemen om jezelf. En niemand die aan het eind chagrijnig naar huis gaat!

Uitslagen 5e ronde, 3e manche:
Ed Boeren - Jan Rijkse 1/2 - 1/2
Jaap van Dooren - Corné van Geel 1 - 0
Berry Hollebeek - Cees Buurman 1 - 0
Johan Goorden - Ab Witkamp 1 - 0
Ted van Eck - Wim Soeters 1 - 0
Jan Konings - Wim Wijnings 1 - 0
Louis van Mechelen - Kees van Hogeloon 0 - 1
Joop van den Bosch - Albert Wittkampf 1 - 0


Meer weten over Eeuwig Schaak? Kijk op
home.concepts.nl/~mkoek/

Dit stukje verscheen op woensdag 16 april 2003 in Weekblad De Rucphense Bode.

"Check This Out!" Archief

De wereld volgens Kees van Hogeloon http://home.planet.nl/~hogeloon/