"Check This Out!" door Kees van Hogeloon

SV Eeuwig Schaak

Beginnersfouten

Iemand die al jaren in een club speelt schaakt beter als een huisschaker. Komt dat omdat een lid van een schaakclub meer schaaktalent heeft en veel slimmer is? Uiteraard niet! Mensen worden overigens ook niet lid van een schaakclub omdat ze zo slim zijn of zoveel talent hebben (want dat weet je van te voren toch niet), maar gewoon omdat ze het leuk vinden om af en toe een potje te schaken. En verder is er absoluut geen verschil tussen mensen die wel en die niet lid zijn van een schaakclub. Toch zal iemand die in een club speelt doorgaans winnen van iemand die dat niet doet. Dat is een kwestie van ervaring. Iemand die in een club speelt leert al vrij snel een paar dingen die je vooral wel moet doen (bijv. in de opening stukken ontwikkelen en centrum bezetten) en, zeker zo belangrijk, wat je vooral niet moet doen. We zullen een partij laten zien, die dat mooi illustreert. Het is een partij tussen een volwassene, die al jaren in een club speelt, en een kind van 6 jaar, die nog maar net schaakt. De volwassene speelt met wit.

1. e2-e4, d7-d5

De Scandinavische opening. In de film "Lang Leve De Koningin" speelde Sara deze opening tegen haar onderwijzer en in de film "Harry Potter En De Steen Der Wijzen" kreeg Harry Potter deze opening tegen. Het is dus duidelijk waar de inspiratie voor de openingszet vandaan komt.

2. e4xd5, Dd8xd5
3. Pb1-c3, Dd5-d8
4. Pg1-f3, Pb8-c6
5. d2-d4, e7-e6
6. Lf1-c4, Ta8-b8

Een vrij zinloze zet, die een clubspeler waarschijnlijk niet zou spelen. Tegen hele goede schakers kunnen een enkele van deze "verloren zetten" je al de kop kosten.

7. Lc1-f4, Lc8-d7
8. O-O, f7-f5 (zie diagram)

Een typische fout van een onervaren speler. Het opspelen van de f-pion maakt de koning zeer kwetsbaar. Zeker in dit geval, waarin de witte stukken al ontwikkeld zijn en de zwarte stukken aan de koningsstelling nog in de beginopstelling staan, is het levensgevaarlijk. Wit had geen tijd om varianten door te rekenen, maar weet hier wat hem te doen staat: het paard op f3 wegspelen (liefst naar voor) en op h5 met de dame binnenvallen. Moet dat witte paard nu naar g5 of naar e5? Wit kiest voor het laatste.

9. Lb5xc6, b7xc6
10. Pf3-e5, Lf8-e7

Pf6 was hier beter.

11. Dd1-h5+, g7-g6
12. Pe5xg6, .... (zie diagram)

De situatie voor zwart lijkt al hopeloos, maar schijn bedriegt. 12...,Pf6! Lost de zwarte problemen aardig op. Helaas voor de piepjonge zwartspeler mist hij zijn enige verdedigingszet.

12. ...., Le7-d6

En nu volgt mat in 2. Zwart kan er niets meer tegen doen.

13. Pg8xh8+, Ke8-e7
14. Dh5-f7 mat.

Zwart speelde f5 op een moment waarop dat niet kon en liet het paard te lang op g8 staan. Iemand zonder veel schaakervaring hoeft zich niet te schamen voor dergelijke fouten en zeker niet, zoals in dit geval, een kind van 6 jaar.
Hoe lang duurt het voordat je ervaring genoeg hebt om in een club de eerste partijtjes te kunnen gaan winnen? Jaren, denken sommige mensen. Gelukkig is dat niet waar. Na een paar weken heb je al een paar dingen geleerd en een paar dingen afgeleerd en gaat het al stukken beter. En dan merk je ineens al heel snel dat je ook partijen kunt winnen. En hoe meer je gaat schaken, hoe leuker het wordt. Langzamerhand kom je te weten hoeveel finesses er in het schaakspel zitten. Je kunt er mee bezig blijven, zonder dat het ooit verveelt.
Bij Eeuwig Schaak weten ze dat al lang. Afgelopen donderdag werd in 't Trefpunt in Rucphen de laatste ronde van de 2e manche gespeeld. De uitslagen van die laatste ronde waren als volgt (de eindstand van de 2e manche wordt later bekend gemaakt):

Ed Boeren - Ted van Eck 0 - 1
Jan Konings - Ab Witkamp 0 - 1
Corné van Geel - Jan Rijkse 1/2 - 1/2
Jaap van Dooren - Toon de Rooij 0 - 1
Cees Buurman - Berry Hollebeek 1 - 0
Albert Wittkampf - Joop van den Bosch 0 - 1

Meer weten over Eeuwig Schaak? Kijk op
home.concepts.nl/~mkoek/

Dit stukje verscheen op woensdag 5 maart 2003 in Weekblad De Rucphense Bode.

"Check This Out!" Archief

De wereld volgens Kees van Hogeloon http://home.planet.nl/~hogeloon/