"Check This Out!" door Kees van Hogeloon

SV Eeuwig Schaak

Feyenoord inspireert Cees Buurman

Vanwege de verbouwing van zaal 't Trefpunt spelen de volwassenen van Eeuwig Schaak nu tijdelijk voor in het café. Verleden week had dat als voordeel, dat de voetbalwedstrijd Feyenoord-PSV tijdens de partijen live meegevolgd kon worden. Met name Cees Buurman, hartstochtelijk fan van Feyenoord, was daarmee in zijn nopjes. Hij volgde tijdens zijn partij tegen Jaap van Dooren aandachtig de ontwikkelingen op het groene veld als hij even niet aan zet was. Misschien omdat hij met z'n hoofd ook een beetje in de Kuip was, ging het op het schaakbord niet al te goed met Cees. Jaap kwam duidelijk beter te staan en leek op een overwinning af te sturen. Nadat Pierre van Hooydonk in blessuretijd de 1-1 scoorde kreeg Cees nieuwe moed. Hij vocht zich net als Feyenoord weer aardig terug in de wedstrijd. Bij de strafschoppenserie was Jaap zo vriendelijk de schaakklok maar even stil te zetten. Die wilde Cees Buurman absoluut niet missen! Na de beslissende strafschop van Pierre van Hooydonk sprong Cees een meter de lucht in en hervatte de partij. Cees voelde zich nu onoverwinnelijk, knokte door tot middernacht en wist er tegen Jaap er een remise uit te slepen. "Wat had je nou gedaan als Feyenoord had verloren?', vroeg iemand na de wedstrijd aan Cees. "Dan had ik meteen opgegeven!", antwoordde Cees.
Opmerkelijk in de 5e ronde van de 3e en laatste competitiemanche was dat er driftig werd geexperimenteerd met openingen. Zo speelde Louis van Mechelen tegen Toon de Rooij de Aljechin-opening, die we zelden zien op de club. Jan Rijkse kreeg van Ted van Eck te horen dat hij de Hongaarse opening speelde, waarop hij nuchter antwoordde: "O ja? Nou ja, zal wel..." En de partij tussen Wim Soeters en Joop van den Bosch begon met de zetten 1.c4,b6. Ongebruikelijk, maar daarom zeker nog niet slecht. Joop kon er prima mee uit de voeten. Hij ontwikkelde zijn lopers naar b7 en g7, waar ze heel sterk zouden blijken te staan. De krachtsverhoudingen bleven niettemin gelijk en de partij eindigde in remise. Jan Rijkse kon tegen Ted van Eck prima uit de voeten met het Hongaars. Ted won uiteindelijk wel, maar het kostte hem bloed, zweet en tranen (en een achttal vingernagels). Ook Louis van Mechelen kwam goed uit de opening. Helaas was het vervolg wat minder. Toon won een stuk en won de partij. De conclusie luidt al met al dat het spelen van een vreemde opening helemaal niet tot grote problemen hoeft te zorgen.
De partij tussen Wim Wijnings en Kees van Hogeloon werd beslist door één klein, maar o zo dapper pionnetje. De zwarte d-pion liep zo de witte stelling binnen en kwam al op de 10e zet op d3 terecht. Daar viel hij de witte loper op e2 aan, die geen kant meer op kon. Resultaat: stukwinst voor Kees, die daardoor ook de partij won.
Ad Bruijns zei vooraf dat hij het liefst een lekker snel partijtje wou spelen. "Dan heb je pech", kreeg hij te horen, "want je speelt tegen Ab Witkamp en dan ben je altijd tot laat in de avond bezig." Dat bleek inderdaad weer eens zo te zijn, maar het was in het begin van de partij vooral Ad zelf, die heel veel bedenktijd gebruikte. Gedurende de hele partij zagen we dat Ad aanviel, terwijl Ab in de verdediging was gedrongen, en dat Ad steeds beter kwam te staan. Aan het eind van de avond was het Ab, die door zijn vlag ging, maar hij stond toen toch al verloren.

Uitslagen 5e ronde C-competitie:
Ted van Eck - Jan Rijkse 1 - 0
Wim Wijnings - Kees van Hogeloon 0 - 1
Ad Bruijns - Ab Witkamp 1 - 0
Toon de Rooij - Louis van Mechelen 1 - 0
Cees Buurman - Jaap van Dooren 1/2 - 1/2
Wim Soeters - Joop van den Bosch 1/2 - 1/2

De stand krijgt u volgende week van ons. In de partij tussen de lezers van dit stukje en Eeuwig Schaak was het verloop tot dusverre als volgt: 1.e4,d5 2.Pc3,d4 3.Pe2,e5 4.Pf3,Pc6 5.Pg3,Le6 6.Lb5,Ld6 7.Lxc6,bxc6 8.o-o,Pf6 9.d3,o-o 10.b3,h5 11.Lg5,g6 12.c3,c5 13.h3,Te8 14.Dc2,Ld7 15.Pd2,Le7 en vervolgens hebben de lezers gekozen voor 16.f2-f4, wat door Eeuwig Schaak werd beantwoord met 16...,e5xf4. Daarmee is de volgende stelling op het bord gekomen:

Wit kan de zwarte pion terugpakken met 17.Lxf4 of 17.Txf4. Of misschien heeft u nog een verrassing voor ons in petto... Mail uw suggestie uiterlijk 3 april naar kvhogeloon@wxs.nl of SMS hem naar 06-11494798.

Dit stukje verscheen op woensdag 27 maart 2002 in Weekblad De Rucphense Bode.

"Check This Out!" Archief

De wereld volgens Kees van Hogeloon http://home.planet.nl/~hogeloon/