"Check This Out!" door Kees van Hogeloon

SV Eeuwig Schaak

Ted van Eck slaat terug

In het eerste deel van de competitie sleepte Kees van Hogeloon de eerste plaats weg voor Ted van Eck en nam een voorsprong van 32 punten op Ted in het clubkampioenschap. Maar die voorsprong is Kees nu weer bijna helemaal kwijt. In een rechtstreeks duel versloeg Ted van Eck Kees van Hogeloon en toonde even ondubbelzinnig aan dat hij en niemand anders de sterkste speler van Eeuwig Schaak is. Kees moest kansloos toezien hoe zijn stelling zet na zet verslechterde. Uiteindelijk blunderde Kees nog de kwaliteit weg, maar op dat moment stond hij al verloren.
Heel wat stukken sneuvelden afgelopen donderdag en in alle gevallen betekende dat ook de beslissing in de partij. Joop van den Bosch won tegen Albert Wittkampf een stuk. Ed Boeren won tegen Jan Konings een stuk. Zowel Joop als Ed zetten dit voordeel in partijwinst om. Ab Witkamp maakte het Jan Rijkse bijzonder lastig, maar zoals zo vaak bleek de klok een grotere tegenstander voor Ab dan de man aan de andere kant van het bord. Ab kwam in tijdnood verloor in tijdnood een stuk. Winst voor Jan, dus. Wim Wijnings miste tegen Toon de Rooij tot twee keer toe zijn kans om de dame te veroveren (zie diagram). Vervolgens bleek juist die dame heel vervelend te gaan worden, wat Wim uiteindelijk een stuk en dus de partij kostte.
Wim Soeters leek lang goed te staan tegen Louis van Mechelen. Hij kreeg een gevaarlijke aanval langs de open f-lijn op de nog niet gerocheerde en tamelijk ontblote koning van Louis, maar Louis verdedigde zich meesterlijk een wist overeind te blijven. De partij eindigde daarna in remise.

Uitslagen 1e ronde B-competitie:
Kees van Hogeloon - Ted van Eck 0 - 1
Ed Boeren - Jan Konings 1 - 0
Ab Witkamp - Jan Rijkse 0 - 1
Albert Wittkampf - Joop van den Bosch 0 - 1
Toon de Rooij - Wim Wijnings 1 - 0
Louis van Mechelen - Wim Soeters 1/2 - 1/2

Tenslotte de gemiste kans van Wim Wijnings, die met zwart tegen Toon de Rooij speelde. Na de 18e zet van wit was de stelling als volgt:

Met 18...,Pgf8 wint Wim de witte dame, al moet hij er wel het nodige voor teruggeven. De partij zou verder kunnen gaan met 19.dxc6,Pxe6 20.fxe6,Tf8 21.cxd7 en wit heeft ondanks het feit dat hij een dame tegen twee lichte stukken achter staat zeker nog aardig spel, want de pionnen op e6 en d7 zijn hun gewicht in goud waard. Na 20...,Pc5 21.exf7+,Dxf7 staat zwart de kwaliteit voor en duidelijk beter, hoewel de partij nog lang niet uit is. Ook 18...,Pdf8 en 18....,Pc5 veroveren de dame, maar ook in deze gevallen levert zwart er heel wat voor in.
Wim speelde echter 18...,Pg5-f4. Toon antwoordde met 19.Lg3xf4 en nu kon Wim de dame alsnog veroveren met 19...,Pc5. Na 20.Dxf7+,Df7 21.Le3 zijn de beter gepositioneerde stukken van wit waarschijnlijk net niet genoeg compensatie voor de kwaliteit. Wim speelde echter 19...,e5xf4 en liet daarmee de witte dame ontsnappen. Daar kreeg hij veel spijt van, want die witte dame werd voor zwart een "femme fatale" en besliste de partij in wits voordeel. Wijze les die we hieruit kunnen trekken: als je de dame van een ander kunt nemen, doe het dan, want anders wordt die dame vast heel vervelend! Voor alle duidelijk: dit geldt alleen op het schaakbord. In het werkelijke leven leidt het nemen van de dame van een ander vaak juist tot grote problemen!

Dit stukje verscheen op woensdag 28 november 2001 in Weekblad De Rucphense Bode.

"Check This Out!" Archief

De wereld volgens Kees van Hogeloon http://home.planet.nl/~hogeloon/