"Check This Out!" door Kees van Hogeloon

SV Eeuwig Schaak

Joegoslavische opening mag weer

De VN-sancties tegen Joegoslavië zijn of worden op zeer korte termijn opgeheven. “Ah”, wordt door enkele schakers gekscherend geroepen, “dan mogen we ook de Joegoslavische opening weer spelen!” De Joegoslavische opening, eigenlijk beter bekend onder de naam Pirc, is een opening waarbij zwart zich de eerste 5 zetten niets aantrekt van wat wit doet en ongeacht welke zetten wit speelt de volgende zwarte stelling opbouwt:

De zetvolgorde doet er niet eens zoveel toe. Soms begint zwart met 1...,d7-d6 en soms met 1...,g7-g6. Hoe zwart verder gaat op de 6e zet heeft meer te maken met de persoonlijke voorkeur van de zwartspeler dan met het spel van wit. Zwart probeert in een latere fase met c7-c5 of e7-e5 het inmiddels door wit ingenomen centrum onder vuur te nemen. Als dat lukt kruipt zwart heel snel uit zijn schulp, als dat niet lukt zit zwart de rest van de partij opgesloten in zijn eigen bunker.

In de interne competitie kwam vorige week deze opening nog niet op het bord (maar toen waren de sancties ook nog niet opgeheven). Bij aanvang van de clubavond werden enkele stellingen in het eindspel behandeld en dat leek inspirerend te werken. Een aantal partijen werden doorgespeeld tot het eindspel en twee werden beslist in het eindspel. Zo ging Toon de Rooij tegen Joop van den Bosch met een pion voorsprong het eindspel in, maar Joop had nog een truc achter de hand en trok in het eindspel alsnog de winst naar zich toe. Ab Witkamp speelde een beresterke partij tegen Ted van Eck en ging eveneens met een pluspion het eindspel in. Maar aan de eindspeltechniek van Ted kan niemand bij Eeuwig Schaak tippen en dat ondervond ook Ab. Ted wist zijn koning beter te posteren en trok de partijwinst alsnog naar zich toe.

Ad Bruijns wist de koningsstelling van Ton van Dorst vakkundig te slopen. Daarna sprongen zijn stukken op de machteloze koning af en wisten hem moeiteloos te overmeesteren. Wouter Jans en Louis van Mechelen speelde een partij op het scherpst van de snee. Beiden hadden een mataanval, maar Louis ging één zet eerder mat en verloor dus.

Net als in Joegoslavië vond er ook bij Eeuwig Schaak vorige week donderdag een machts-wisseling plaats. Jan Rijkse nam de koppositie over van Kees van Hogeloon door hem in een rechtstreeks duel te verslaan. Nadat eerst Kees en later Jan wat beter had gestaan, bood Jan remise aan. Kees dacht ten onrechte nog winstkansen te hebben, sloeg het remise-aanbod af en deed prompt de naar later bleek verliezende zet. Kees wilde namelijk wat forceren op de damevleugel, maar Jans acties op de koningsvleugel bleken doorslaggevender te zijn. Zo blijkt maar weer eens: wie het onderste uit de kan wil, krijgt het deksel op de neus...

Uitslagen 5e ronde:

Jan Rijkse - Kees van Hogeloon 1 - 0
Ab Witkamp - Ted van Eck 0 - 1
Ad Bruijns - Ton van Dorst 1 - 0
Joop van den Bosch - Toon de Rooij 1 - 0
Louis van Mechelen - Wouter Jans 0 - 1
Marcel Koek - Albert Wittkampf 1 - 0

Stand aan kop na 5 ronden:

1. Jan Rijkse 100
2. Ted van Eck 93
3. Wouter Jans 90½
4. Kees van Hogeloon 81
5. Ed Boeren 64
6. Ab Witkamp 63
7. Ad Bruijns 60
8. Louis van Mechelen 54
9. Wim Wijnings 55½
10. Marcel Koek 48

Dit stukje verscheen op woensdag 11 oktober 2000 in Weekblad De Rucphense Bode.

"Check This Out!" Archief